Teodor Meleșcanu despre anticipate: Cui folosește această inițiativă? România se confruntă cu slăbirea leului, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari din cauza situației politice incerte

Teodor Meleșcanu despre anticipate: Cui folosește această inițiativă? România se confruntă cu slăbirea leului, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari din cauza situației politice incerte
Publicat: 14/01/2020, 21:42

În interviul acordat DC News, Teodor Meleșcanu afirmă că prima întrebare privind inițiativa PNL de a organiza alegerile anticipate este „cui folosește?”

„Întrebarea pe care ne-o punem este cui folosește această inițiativă? În primul rând PNL, partidului, dar nu folosește în niciun caz românilor. Noi avem nevoie de stabilitate, de dezvoltare economică, de creștere a bunăstării. La ora actuală avem un guvern nou, condus de domnul Orban care are o majoritate fragilă în Parlament, dar are o majoritate. Și atunci întrebarea care se pune este de ce trebuie să facem alegerile anticipate în condițiile în care România se confruntă cu dificultăți deosebite: creșterea euro și a dolarului față de leu, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari tocmai datorită faptului că situația politică e incertă în România.

Pe de altă parte nu există un program de țară al actualului guvern ci sunt o serie de măsuri care se iau rapid, pe picior și de multe ori fără niciun fel de analiză a efectelor pozitive sau negative”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Foto: Teodor Melescanu / Facebook

Teodor Meleșcanu a mai spus că se vehiculează un scenariu legat de anticipate care-i vizează și pe actualii membri ai Parlamentului.

„Unul dintre scenariile pe care le-am auzit e că să se facă acum anticipate, dar parlamentarii de acum să continue activitatea lor până în noiembrie sau decembrie, când vor veni pe locurile lor cei care au fost aleși senatori și deputați în primăvara aceasta. Deci sunt lucruri care într-adevăr nu le putem înțelege sub nicio formă”, a declarat Teodor Meleșcanu.

„E prima dată când aud acest lucru”, a replicat Bogdan Chirieac, moderatorul emisiunii.

Meleșcanu: Asasinarea lui Soleimani a redeschis confruntările. România nu e o țintă

Meleșcanu spune că cel mai important lucru este ca situația să nu mai escaladeze, dar încă nu există „liniște” în Orient după asasinarea generalului Soleimani și atacul Iranului asupra obiectivelor militare americane. Acesta a mai subliniat că România nu este o țintă, deși este o țară membră NATO.

„Asasinarea lui Soleimani a redeschis problema confruntărilor între Iran și SUA, dar mai ales între Iran și aliații SUA din regiune. În afară de Irak, unde Iranul are o poziție bună politică, celelalte state din zona Golfului sunt aliate cu SUA. Atunci evident că s-a produs o escaladare. Lucrul cel mai important e că atât iranienii cât și americanii au fost foarte limitați în acțiunile lor. La această oră am putea avea două obiective pe această temă. Lucrurile nu s-au liniștit. Prima temă este legată de programul de rachete balistice al Iranului și finanțarea unor mișcări teroriste. A doua temă este găsirea unei soluții pentru ca în relația cu Irakul și alte state să existe o anumită liniște și normalitate. Cel mai important e să vedem care sunt punctele care trebuie abordate și să oprim escaladarea acestor conflicte, să trecem la mijloace politice și diplomatice”, a precizat Meleșcanu, la DC News.

„România nu este o țintă”

Președintele Senatului a vorbit și despre rolul și riscurile României în această criză.

„România nu e o țintă pentru Iran în cadrul conflictului. Evident, ca țară membră NATO suntem implicați și noi în activitățile din Irak și din zonă. Dar în mod normal ceea ce putem face e să contribuim la dezescaladarea conflictului și să contribuim și cu experiența noastră pe care o avem în materie politică și diplomatică, pentru a se găsi soluții”, a precizat Meleșcanu.

Meleșcanu, despre miza atacurilor împotriva sa: Președinția Senatului.

Teodor Meleșcanu a mai vorbit despre valul de atacuri care au fost lansate asupra sa în presă în ultima perioadă. Președintele Senatului e convins că nu e o coincidență că atacurile asupra sa s-au intensificat în vederea atingerii obiectivului de a fi îndepărtat din funcție, mai ales după ce președintele Klaus Iohannis a cerut imperativ schimbarea președinților la Senat și Cameră.

„Am văzut și eu că are (n.r. – președintele Klaus Iohannis) acest punct de vedere. Atacurile care au loc la adresa mea în ultima perioadă nu sunt lipsite de acest conflict pentru președinția Senatului. Din punctul meu de vedere lucrurile nu se pot schimba, există o majoritate clară în Senat a PSD cu sprijinul câtorva colegi. În ceea ce mă privește pe mine, eu am pornit de la ideea că există o prevedere în Constituție: dreptul de a alege și de a fi ales. Eu am fost ales președinte al Senatului și doresc să îmi duc în continuare activitatea în acest fel”, a precizat Teodor Meleșcanu, pentru DC NEWS.

Dezvăluire legată de Revoluție: Eram la Viena

Teodor Meleșcanu a povestit, la DCNEWS, cum a trăit zilele Revoluției române din postura de diplomat aflat în misiune la Viena.

„Eram la Viena, expert în delegația noastră pentru negocierea reducerii trupelor armate și a armamentului din Europa, împreună cu colegii de la Ministerul Apărării. Am plecat în septembrie, când lucrurile erau destul de liniștite în România. Cu tensiunile deosebite… toată lumea dorea să scape de Ceaușescu, nu era niciun secret. Și la încheierea negocierilor, pe 20 decembrie, a fost o ședință de închidere la care am participat și eu, în care marea majoritate, practic toate statele europene, au condamnat ceea ce se întâmpla la Timișoara.

La sfârșitul ședinței, președintele reuniunii, ambasadorul Elveției, a cerut direct delegației României să dea informații oficiale în legătură cu situația din Timișoara. În acel moment, m-am întors în stânga, în dreapta și am văzut că toată lumea plecase. Eram singur acolo… Și atunci am spus: ‚nu avem niciun fel de informații oficiale din România în legătură cu evenimentele de la Timișoara. Știu, însă, din presă, că e vorba de ciocniri foarte violente între manifestanți și armată, care s-au soldat cu morți și cu răniți”.

Iar în încheiere am spus următoarea frază la care țin foarte mult: dacă se confirmă aceste lucruri, cei care s-au făcut vinovați trebuie să-și asume responsabilitatea. Și cu asta am încheiat. Era 20 decembrie, nu începuse încă nimic la București, dar mi-am asumat acest lucru pentru că nu puteai să stai impasibil la o întrebare care-ți era adresată direct”, a spus Teodor Meleșcanu în interviul acordat DC News.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×